Габрово, протест

Хиляди хора се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима младежи от ромски произход, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. За разлика от вчера, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, днес има организация. Инициаторите на протеста се стремят да запазят спокойствието в града и да не се стига до ескалация на напрежението, въпреки че от протестиращите се чуваха гневни възгласи.

Гражданският протест потегли от центъра на Габрово към къщите на ромите. Специализирани полицейски сили охраняваха и протестиращите, и къщите на ромите. Шествието стигна до кордона с жандармерия, която бе с щитове и каски. Силите за сигурност бяха разположени в непосредствена близост до ромските къщи.

Протестиращите скандираха „Българи, юнаци“ и „душа и сърце за България“. Групата бе от няколко хиляди души. Към нея се присъединиха хора по целия път на шествието. Въпреки първоначално спокойния характер на протеста, напрежението ескалира.

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Чупиха се стъкла, жандармеристите бяха замеряни с камъни. Имаше и пролята кръв, но не е ясно дали тя е от някой от протестиращите или от полицаите.

След като сблъсъците с жандармерията в Габрово приключиха, имаше арестувани, а няколко души са пострадали и са откарани в спешния център на града. Двама от ранените са журналисти от ямболското радио 999.

Тази сутрин в града пристигна вицепремиерът и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев., който подкрепи действията на местната власт и полицията.

Днес преди обед кметът на града Таня Христова нареди незабавно да бъдат съборени 14 къщи, които са общинска собственост, негодни са за живеене, поради опасност от самонастаняване на роми. През целият ден в града имаше засилено полицейско присъствие.

Тримата роми – двама братя и техният племенник, са приведени в следствения арест във Велико Търново, за да бъде гарантирана тяхната сигурност, тъй като снощи граждани опитаха да нахлуят в ареста в Габрово.

Междувременно от полицията започнаха и масови проверки за адресни регистрации в кварталите, в които има присъствие на роми, съобщи БНТ.

По думите на Томислав Дончев за да се стигне до тази ситуация през годините, институциите са допуснали грешки. Тази сутрин той съобщи в ефира на БТВ, че в последните години в Габрово има множество приходящи роми от Южна България. Държавата ще се справи с напрежението в Габрово, не бива ситуацията да ексалира в напрежение на етническа основа, и насилието не трябва да се толерира, подчерта Дончев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!