Ереван Армения

Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), с което Ереван призна юрисдикцията на МНС, предаде БТА.

„За ратификацията гласуваха 60 депутати, против – 20. Решението е прието“, обяви председателят на арменския парламент Ален Симонян.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на МНС провокира недоволството на Русия, чиито отношения с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на руските сили в Украйна и от възстановяването на пълния контрол на Азербайджан над азербайджанския регион Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по подозрения в незаконното депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван означава, че Армения ще бъде задължена да арестува Путин, ако той стъпи на арменска територия, пояснява Ройтерс.

Армения казва, че е обсъдила с Русия плановете си за признаване на юрисдикцията на МНС, след като през март Москва предупреди, че подобна стъпка ще има за Ереван „сериозни последици“.

В четвъртък Кремъл заяви, че самата идея за признаване на юрисдикцията на МНС е признак за „изключителна враждебност“, припомня АФП.

„Надяваме се, разбира се, че тези решения няма да имат негативно въздействие върху нашите двустранни отношения“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Егише Киракосян, представител на Армения по въпросите на международното право, заяви, че признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван „ще създаде допълнителни гаранции за Армения“ по отношение на Азербайджан, чиято светкавична операция в Нагорни Карабах сложи край на арменския сепаратизъм в азербайджанския регион.

С ратифицирането на Римския статут ще бъде създадена гаранция, че при потенциална инвазия в Армения „МНС ще има компетентност“, което ще има „възпиращ ефект“, каза Киракосян пред арменските депутати.

Отношенията между Армения и Русия преминават през турбулентен период, като Ереван обвинява Москва, че е изоставила Армения в конфронтацията с Азербайджан – твърдение, което Кремъл отхвърля.

През последните месеци арменският премиер Никол Пашинян се сближи със Запада, като се надява на помощ. В Армения бяха организирани съвместни военни учения на арменските въоръжени сили със САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук