Снимка: www.marica.bg

Парламентът прие предложението на Димитър Лазаров от ГЕРБ военнослужещите и въоръжените сили да участват в прилагането на противоепидемичните мерки. Униформените ще имат право да правят проверки на хора, да ограничават придвижването на граждани, поставени под карантина, да спират превозни средства до пристигането на полицията, да ограничават движението през КПП-та. Те ще имат право да употребят сила само в краен случай.

„Не мога да разбера защо армията в една извънредна ситуация трябва да не помага, когато на нея може да разчитаме в далеч по-тежки условия“ – заяви председателят на Комисията по отбрана, депутатът от ГЕРБ ген. Костантин Попов по време на дебата.

Според депутата от БСП Таско Ерменков това са свръхусилия и ненужни мерки. Той подчерта, че е достатъчно военната полиция да бъде включена в борбата с коронавируса у нас. Опозицията обвини управляващите, че целят да всяват страх у хората. Крум Зарков от БСП иронизира, че вирус не може да се бори с автомат.

Както от ГЕРБ, така и от ОП обаче защитиха решението и опонираха, че армията и униформата й пораждат доверие и сигурност сред гражданите, а не страх.

Иван Лазаров от ГЕРБ подчерта, че никъде не се предвижда употреба на танкове или мобилизация, а опозицията само нагнетява напрежение с приказките за военно положение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!