Инсталацията "Венера Парцалоска"
Снимка: БТА

В Неапол беше открита арт инсталацията „Венера Парцалоска“ – една от най-известните творби на италианския съвременен художник Микеланджело Пистолето, след като предишната версия беше унищожена от пожар миналата година, предаде Ройтерс.

Новата огромна скулптура беше инсталирана на историческия площад в сърцето на южния италиански град. Няколко нейни копия са изложени в музеи по целия свят, пише БТА.

Сега тя е изработена от огнеупорен материал като предпазна мярка.

„Венера Парцалоска“ е символ на движението „Арте повера“ (Arte Povera), на което Пистолето е водещ представител. Тя представлява статуя на римската богиня на любовта, красотата и плодородието, която стои до купчина парцали.

Инсталацията, създадена за първи път през 1967 г., има за цел да направи съпоставката между концепцията за вечната красота, изразена от Венера, и социалната деградация на съвременното консуматорско общество.

„Венера прегръща парцалите и ги кара да се възстановят, превръща ги в цвят и форма, те стават купчина чудеса“, казва Пистолето, който е на 90 години и финансира новото произведение на изкуството, което дарява на Неапол.

Той гледа философски на нападението над творбата му миналата година. Според него „Венера Парцалоска“ е атакувана от „човек с лични проблеми, които са едновременно индивидуални, но и отражение на ситуацията в обществото“.

Местните жители приветстваха новата версия на арт инсталацията.

„Това е прекрасна творба, която те кара да се замислиш“, казва пред Ройтерс Таня Войнона, жителка на Неапол, докато снима произведението на изкуството.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук