Асен Василев
На снимката: Асен Василев.

„Сделката е абсолютно ясна – Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната“. Това заяви  съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев във връзка с разследването на германския вестник „Ди Велт“, според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

По думите на Василев твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще „има възможност да защити това си твърдение в съда“.

„Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни, при положение че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи“, посочи Василев пред БНР. По думите му българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално.

„Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи“, добави той.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата.

„Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията – на министъра на отбраната и на министъра на икономиката“, обясни съпредседателят на ПП.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер.

„Обемът на доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери“, коментира Василев.

Според него това, че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако то не иска да направи това.

„Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретения списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах“, каза още Василев.

Той коментира и коалицията с ДБ за предстоящите избори.

„Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото“, категоричен е Василев.

По думите му вече се очертават две групи от партии – едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре. А гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната.

Василев призна, че правителството „Петков“ носи вина за наказателната процедура, която ЕК започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинки при покупка на горива от бензиностанциите.

„Проблемът е, че не е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури“, посочи той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук