Асен Василев
Асен Василев

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година.

„Бюджетната рамка е ясна, тя е много пъти дискутирана. Заложени са достатъчно приходи, съобразени с ръста на икономика и текущото данъчно законодателство“.

Това заяви след извънредното зааседание на Министерския съвет финансовият министър Асен Василев.

Предвидено е продължаване на програмата за детските градини. С 27% е увеличена месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания. Осигурени са средства за инвитро процедурите, както и ваксинопрофилактиките.

Осигурени са 12 млн. за родителите на децата, които нямат в места в детски ясли и градини.

По думите му за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост, след като политиките, залегнали през 2022 г., дават резултати.

Очаква се увеличение на доходите и пенсиите с около 11%, заяви финансовият министър.

„Много бих искал да осигурим всичко за българските семейства, за да могат спокойно да отглеждат деца. Тази политика, свързана с тях, трябва да остане трайна. Друга важна политика е политиката по увеличение на доходите, както вече споменах, което да бъде с около 11 процента. Защото, когато увеличим доходите, направим заплатите нормални, тогава младите и не само хора, които са в чужбина, биха се завърнали обратно в България“, смята Василев.

„За да може да се вдигнат доходите, трябва да вдигнем капитала, с който работим – машини, пътища, инфраструктура. В бюджета е заложена инвестиционна програма, така че да е изнесена в приложение, така че да са ясни всички инвестиционни проекти – колко пари за коя магистрала, за апаратура в болниците“, заяви министърът.

„Бюджетът включва фонд от 1 млрд. за общински проекти на същия принцип. Има лимити в зависимост от размера на бюджета. В рамките на тези лимити всеки кмет определя кои са ключови проекти, без намеса от централното правителство. Ако някой кмет е решил ВиК проекти да се правят, ще се правят ВиК проекти, ако някой кмет е решил да се правят спортни зали, ще се правят спортни зали“, даде пример Василев.

„Със сигурност ще издържи една година бюджетът. Актуализация ще има, ако имаме повече приходи“, каза още Василев.

„Очакванията ми са в парламента да има корекция по капиталовата програма“, посочи финансовият министър.

Той посочи, че повечето промени в данъчните закони касаят събираемостта.

„Сивата икономика на България е около 30%. 1/3 от средствата не се виждат от данъчната система. Мисля, че всеки гражданин знае за неиздадени касови бележки, на заплати в плик, всичко това са елементи на сивата икономика. Те ощетяват приходната част от бюджета, наказват хората, които плащат данъците, тези мерки за изсветляване и затягане целят тези 30% да станат например 20%.

Ефектите ги виждаме, за първи път ще видим, че сме събрали повече данъчни приходи, отколкото разходи, и това не е защото не сме правили разходи“, изтъкна министър Василев.

По думите му, ако се не се приеме да падне таванът на кешово плащане да падне от 10 хиляди на 5 хиляди лева, това ще рефлектира, макар че и със закъснение.

„Ако не искаме да увеличаваме данъците, трябва да ги събираме“, посочи той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук