Асен Василев
Асен Василев. Снимка: БГНЕС архив

По проектобюджета за догодина работим по няколко варианта. След 15 ноември той ще влезе за обсъждане. Това заяви пред БНТ финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

От думите му стана ясно, че заложеният бюджетен дефицит е в размер на 3%, а на касова основа ще е по-малък.

Бюджетът е разчетен при БВП от 205 млрд. лева.

„Очакваме инфлацията да спадне под 5 процента, а ръстът на доходите да бъде между 10 и 15%, т.е. той да изпревари инфлацията. Пенсиите ще се осъвременят по т.нар. „швейцарско правило“ и ще се увеличат с около 10 процента. Като цяло бюджетът ще бъде ориентиран към растеж“, обясни финансовият министър.

Той уточни, че финансовата логика от последните години е трудът да бъде заплащан добре, като в същото време фирмите да бъдат подпомогнати да си купят нови машини и така да увеличат своята производителност.

Василев увери, че правителството работи изключително интензивно за приемането на България в еврозоната и Шенгенското пространство.

„Българите разбраха, че няма нищо страшно в еврото, но ще продължим с разяснителната кампания. Много е важно преди самото влизане да е ясно какво ще се случи. Били сме първо вързани с дойчемарката, после с еврото“, припомни министър Василев.

На въпрос дали тази година пенсионерите ще получат коледни надбавки към своите пенсии, финансовият министър отвърна единствено, че „в политиката на правителството е заложено трайно увеличение на пенсиите“.

Относно парите за култура Асен Василев заяви, че бюджетът за култура е увеличен с над 50% и подчерта, че средства „ще има там, където има резултати“.

Министърът на финансите каза, че данъчната политика няма да се променя, а НАП е събрала с около 16% повече данъци, отколкото миналата година.

По казуса с „Лукойл“ Василев посочи, че тази година компанията ще вкара в хазната над 400 млн. лева данъци.

По темата с машинното гласуване финансовият министър припомни, че досега винаги заместник-министърът на електронното управление е бил този, който е сертифицирал машините, и изрази недоумението си защо този път от ЦИК са видели в това проблем.

Асен Василев подчерта, че „правителството съществува, за да работи за интересите на България“.

„Заслужава си кабинетът да продължава да съществува дотогава, докато произвежда резултати. В момента той съществува въпреки политическото противопоставяне. Има цели, които са по-важни от тяснопартийните. Отношенията тук не са кой кого подкрепя в дадена битка. Мен ме интересува, когато направим бюджета, той да е добър за България и бизнеса“, отбеляза министър Василев.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук