договора с AstraZeneca

Пристигнаха първите 28 800 дози ваксини на Астра Зенека.

Предвижда се до края на феруари да дойдат 260 000 дози, като през това време ще има още три доставки, каза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БНР.

Препаратът може да се съхранява при температурен режим на обикновен хладилник и не се нуждае от специални фризери, както ваксината на Pfizer / Пфайзер. Предстои властите да изпратят указания във връзка с евентуално възрастово ограничение за прилагането на ваксината, след като някои страни обявиха, че няма да я поставят на хора над определена възраст.

Втората доза се поставя между 4 и 12 седмици след първата. Листовката и кратката характеристика за продукта са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

По време на последния брифинг на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че според кратката характеристика на продукта, тя не е забранена за използване при лица над 55 години, а няма достатъчно данни за направени изследвания в тази възрастова група.

Страната ни е поръчала 4 500 000 дози от препарата на Астра Зенека – най-много като количество, сравнено с останалите производители на ваксини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук