Спейс екс кацане

След два месеца на борба на Международната космическа станция астронавтите от първия частен пилотиран космически полет се завърнаха на Земята.

Капсулата „Дракон“ на  „Спейс Екс“ с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни успешно в Мексиканския залив.

„За нас беше чест и привилегия да летим със „Спейс Екс“, каза Хърли след кацането и добави, че всички са добре.

На височина около 5.5 километра се активираха спирачните парашути на кораба, а след няколко минути – на височина около 2 километра, се отвориха и четирите основни парашута.

В 21.48 българско време корабът докосна водите на Мексиканския залив. След това астронавтите бяха насочени към традиционните за такива мисии медицински прегледи.

В операцията по приводняването на астронавтите бяха ангажирани над 40 експерта, два спасителни корала, два скоростни катера и няколко вертолета.

Това бе ключов тест за компанията на милиардера Илон Мъск дали с космическия апарат може да се транспортират астронавти до и от орбита, отбелязва Асошиейтед прес.

Астронавтите бяха поздравени и от президента Доналд Тръмп, който написа, че те са извършили първото за НАСА приводняване от 45 години.

 

НАСА обяви, че оттук нататък подобни мисии до международната космическа станция ще се предоставят на частни компании, за да се спестят средства за големите цели на агенцията – изследването на  Луната и Марс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!