Notev
На снимката: депутатът от "Атака" Явор Нотев

Четвъртият вот на недоверие срещу третия кабинет на Борисов изглежда обречен още преди да е внесен, след като дeпутатите от „Атака“ отказаха да ес срещнат с БСП за обсъждане на мотивите по вота и това се тълкува като знак за нагласата им. Вотът е с мотиви водната криза в Перник и мръсния въздух в много градове. Засега той ще бъде подкрепен само от БСП и ДПС, които имат общо 104 народни представители, но за да е успешен, са нужни 121 гласа. Разговорите, които инициаторите от БСП проведоха с „Воля“, също не донесоха някакъв ясен ангажимент от страна на хората на Марешки.

Формално народните представители на „Атака“ не са обявили как ще гласуват. Пред радио „Фокус“ Явор Нотев поясни, че депутатите ще вземат окончателно решение кого да подкрепят, след като направят обективен политически анализ на случващото се в страната.

От „Воля“ разговаряха с червените и поставиха въпросите си, но не дадоха знак, че ще подкрепят опозицията. Те дори изказаха съмнение, че БСП ще внесе вота, което се очаква да стане в понеделник, защото втората по големина парламентарна партия понякога била действала заедно с управляващите. Все пак депутатите на „Воля“ щели да се запознаят с мотивите на вота, ако бъде внесен, преди да решат как да гласуват.

В края на днешния ден БСП и ДПС не успяха да прибавят нито един сигурен глас към сбора си от 104, който е крайно недостатъчен, за да мине вотът на недоверие. В социалните мрежи пък има доста коментари, които посочват, че най-вероятно нито „Воля“, нито „Атака“ ще влязат в следващия парламент и затова няма да имат никакво желание да помогнат за преждевременното разпускане на сегашния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!