В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително. Това мнение изрази съпредседателят на „Демократична България“ генерал Атанас Атанасов по Нова Телевизия.

„Не съм наясно с детайлите и никога не съм обичал да се занимавам с пари. В нашата коалиция е регламентирано кой с какво отговаря. Но трябва да се даде политическа оценка на случващото се, защото тук въпросът не е в дарителите. И бих се възползвал от цветистия език на Бойко Борисов. В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително. В тази предизборна кампания няма да е само темата Nexo. Ще има и Gemcorp. Трябва да бъдем бити – заедно и поотделно, ако може. И ПП, и ДБ. Няколко пъти обсъждахме в парламентарната група след избухването на скандала – всичко е абсолютно чисто.“

Така Атанасов коментира резултатите от вътрешната проверка на партията, касаеща списъка с дарители от Nexo, които бяха обявени публично.

„Искат да забравим всички корупционни схеми на Бойко Борисов. От Мишо Бирата до турския поток, далавери с пътищата, язовирите, всичко се случваше по времето на Борисов. Това ли да забравим?“, попита Атанасов.

Той разказа как се опитал да разбере кой е обвинен по случая „Нексо“, но не успял. Според него прокуратурата работи избирателно и нарочно е избран момента преди връчването на третия мандат и преди кампанията за неизбежните предсрочни избори.

Той подчерта, че въпросът с връщането на парите трябва да го решат колегите му от „Да, България”.

„Това е компромат, почиващ на обективни данни. Така се нарича цялата тази история. „Да,България” трябва да решат дали да върнат парите, защото те са насочени към тях. Но към момента не виждам такова основание. Това е и проблем на финансирането на политическата дейност в България”, категоричен е той. И попита: „Как една политическа партия да проверява всичките си дарители? Политическата партия, която оглавявам, не е ДАНС., допълни още Атанасов.

„Нямам доверие на Борисов. Бях сигурен, че ще се извърти за подкрепа към правителство с третия мандат. Той през цялото време говори за „Да, България“, не за „Демократична България“. Когато извадиха „скандала“ с терориста от плевенското село, депутат от ГЕРБ ми каза: „Това е нищо. Имате по-голям проблем“. Явно е говорил за „Нексо“. Акцията още не беше факт“, заяви Атанас Атанасов.

Той посочи, че в САЩ няма наказателно дело срещу „Нексо“, а предупреждение към инвеститорите и се възмути, че предложената временна комисия за „Нексо“ е влязла в реда на парламента като точка преди тази за комисия за Международния панаир в Пловдив, където партията на Бойко Борисов работила с руския консул Георги Гергов, който пък предложил Румен Радев на Корнелия Нинова за президент.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук