Тези, които помагат на Русия в България, трябва да излязат наяве. Използва се едностранната енергийна зависимост на страната ни, за да ни изнудват. По този начин съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов коментира напрежението около бързата смяна на ръководството на държавното дружество „Булгаргаз“.

Повод за това беше обвинението на управляващите,че от компанията са ощетили потребителите като са се провалили в осигуряването на евтин азерски газ.

„Виждам, че трима Руменовци са на терена“

Виждам, че трима Руменовци са на терена. Като започнем от президента, който каза, че едни посредници се сменяли с други. Време е да каже кои са посредниците – и старите, и новите. След това Румен Петков, Румен Овчаров и накрая Бойко Борисов в цялата история, акцентира той в интервю за Нова телевизия.

По думите му някой „губи едни лесни пари, които е получавал досега и започва да пищи“, но акцентира, че трябва да се разбере каква е истината, защото ако се сменят едни посредници с други посредници, това не е добре. Атанасов е категоричен, тази зависимост не е била преодоляна през годините, макар че е имало възможност.

Румен Радев пръв „скастри“ правителството, последваха го и други

Както е известно, миналата седмица президентът Румен Радев „скастри“ правителството за рокадите в „Булгаргаз“, като заяви, че когато прави такива промени, то трябва да „гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени“

Вчера имаше коментари първо от бившия енергиен министър Румен Овчаров, а после и бившия премиер Бойко Борисов – за да обвинят новото ръководство на държавното дружество, че за точно три секунди е продало 60 000 MWh газ на Румъния и също заподозря завръщане на посредниците.

Вземайки повод от думите на Овчаров Борисов ги повтори и обвини новата власт в корупция. В същото време лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков обвини властта, че се готви да сключи неизгоден договор за азерския газ на високи цени.

След обвиненията се наложи „Булгаргаз“ да излезе с позиция на полуопровержение: „Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от „Булгаргаз“, които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на „Булгаргаз“. Не се уточняваше колко и кои са купувачите на газа и по какви цени са го закупили.

На въпрос дали „тримата Руменовци“ Атанасов визира като проводници на руските интереси у нас, той отвърна, че е посочил президента като източник на информацията за посредниците.

„Той е президент, добре информиран човек, службите работят за него. Ако има такъв корупционен риск, не само публично да каже едно изречение, ами нека да обясни кой кой е и ако става въпрос наистина за корупционен риск да се вземат мерки и той да бъде пресечен“, призова съпредседателят на ДСБ.

И даде заявка, че от ДСБ ще се борят да няма посредници и „завесата да бъде вдигната“.

„Русия провежда външната си политика чрез енергетиката“

Атанасов напомни, че Русия, преследвайки своите стратегически интереси, винаги е търсила начин да провежда външната си политика чрез инструментите на енергетиката.

Тези, които й помагат в България, трябва да излязат наяве. Ако някой си е позволил, да бръкне в кацата с меда, трябва да бъде ударен през ръката“, посочи той.

Той напомни, че за една година България е била „прекопана от изток на запад, за да бъде прекаран турския, руския, или както искате наричайте, поток“

Българската държава плати 3 милиарда лева от бюджета си, за да прекара руския интерес през България. Парчето от този поток на сръбска територия е платена от „Газпром“.

„Питам аз – кой обслужваше руските интереси“ – зяви още Атанасов, недвусмилено посочвайки мандатите на ГЕРБ и незавършената газова връзка с Гърция.

Атанасов призова правителството да излезе с единна позиция по кризата в Украйна. Според него в момента има „едно шикалкавене“. Призивът му дойде в контекста на въпрос дали преговорите с Русия за новите доставки на газ ще зависят от българската позиция, какъвто намек направи руската посланичка у нас миналата седмица. Все пак съпредседателят на ДБ посочи, че правителството има план за действие.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук