Атанас Кръстин
на снимката: новият посланик на България в Москва Атанас Кръстин

След като преди премиерът Бойко Борисов повика посланика ни в Москва Бойко Коцев за консултации по повод отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, от президентството обявиха, че страната ни ще се представлява в Русия от нов човек – Атанас Кръстин.

На закрито заседание вчера правителството е одобрило назначаването на Кръстин, външнополитическия секретар на президента Румен Радев.

Още през февруари държавният глава предложи Кръстин за посланик, а премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде одобрен.

Решението на правителството бе забавено, докато се получи съгласие на руското правителство.

Предстои Радев да издаде указ за назначаването на секретаря си като посланик.

След това ще дойде и официалният агреман от Русия. Той ще е първото посланическо назначение от т.нар. политическа квота на президента Румен Радев.

Атанас Кръстин е секретар по външната политика на държавния глава от януари 2017 г. От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на Министерството на външните работи.

Сред позициите, които е заемал зад граница са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на България в Бавария и Баден-Вюртемберг от 2006 до 2010 г., генерален консул в Ниш от 2012 до 2016 г.

Решението на Москва да приеме новия посланик идва само няколко дни, след като България се отказа да гони руски дипломати заради случая „Скрипал“. В края на март Бойко Коцев се завърна за консултации след скандала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!