Атанас Пеканов
Атанас Пеканов/ Снимка: БТА

Мнозинството в парламента продължава да подкрепя пътя на държавата към еврозоната, заяви служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния блицконтрол, който е предвиден в програмата на НС за днес.

Пеканов припомни, че скоро имаше избори, на които всяка една партия каза своето мнение за приемането на страната в еврозоната.

„Вие имате ясно изразено мнение, аз го уважавам, дори да не съм съгласен с него“, обърна се Пеканов към партия „Възраждане“, които според него имат право да са против, но има решение на Народното събрание за еврозоната и то не е отменено. Техническата работа по приемането продължава, защото служебният кабинет има такава отговорност, каза Пеканов.

Той отрече обвинения от „Възраждане“ служебният кабинет да е плащал на лобисти в ЕК.

„Нямам информация за разплащания към лобисти и не мога да коментирам“, каза Пеканов. Той припомни, че Министерският съвет одобри отпускането на 10 млн.лв. по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. за финансово обезпечаване на комуникационните дейности по процеса за въвеждането на еврото в Република България.

Пеканов обаче подчерта, че няма информация тези средства до момента да са използвани.

„Те са делегирани, но не са използвани“, каза вицепремиерът. Всички други въпроси трябва да ги отнесете към Министерството на финансите, каза той на партия „Възраждане“.

Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8 милрд.лв.

Договорените средства в рамките на кохезионната политика възлизат на 18,8 млрд.лв., което е 104 % от бюджета на програмите, като ресурсът по отделните програми е договорен в рамките на 98 до 113 %, съобщи още Пеканов.

По думите му извършените плащания към бенефициентите са в размер на 13,98 млрд.лв. или 77, 3 % от бюджета на програмите. В момента текат сериозни усилия да се ускори изпълнението на проектите и успешно приключване на програмите, без да се допуска никаква загуба на средства, съобщи вицепремиерът.

Той каза, че институциите са максимално фокусирани да се намали рискът от загуби по стария програмен период и да започне изпълнение на всички програми по новия програмен период.

„В рамките на служения кабинет през миналата година бяха одобрени 10 от 10 оперативни програми, по почти всички са започнали процедури по новия програмен период. Цел до края на този служебен кабинет е всички програми да са стартирали“, заяви Пеканов.

Той съобщи, че по предишния програмен период е налице голям напредък по изпълнението на програмите.

„Следи се напредъкът по изпълнението на ниво програми, а и на отделните проекти, там където има забавяния. По инфраструктурните проекти тече доста интензивен процес по индексация на договорите за строителство и строителните дейности, извършени в периода на инфлация. За целта в края на септември 2022 г. Министерският съвет прие методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлацията“, припомни Пеканов.

Той каза, че по отношение на големите проекти над 50 млн.евро се извършва внимателен анализ на напредъка, като се предприемат необходимите действия за фазиране на проектите, които няма да приключат до края на тази година, за да се позволи финансирането им да продължи в новия програмен период.

С оглед на максималното инвестиране на неусвоения финансов ресурс, включително на освободения от фазираните проекти, се идентифицират резервни проекти по различните програми, обясни той. По думите му всички програми са направили това успешно и тече процес на изпълнение на резервните проекти, за да може разходите да се възстановят в максимално кратък срок.

Пеканов каза още, че се прави внимателен анализ по отношение на възможностите за използване на новия инструмент на ЕК „Save“ за подкрепа за достъпна енергия, чрез който на държавите-членки е предоставена възможността да насочат неусвоения до момента ресурс в рамките на фондовете на кохезионната политика към подкрепа за малки и средни предприятия, уязвими домакинства по линия на цените на ел.енергия и компенсациите, които са правени до момента.

Източник: БТА

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук