Доц. Атанас Славов
На снимката: Доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов е юрист, доктор по право на Университета на Глазгоу (2016) и доктор по конституционно право на СУ „Св. Климент Охридски” (2009). Преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Публична администрация“. Специализирал е в различни американски и европейски академични институции. Съветник по конституционни въпроси на министъра на правосъдието (2014-2015), правен консултант в неправителствения сектор. От 2010 г. е последователно член на Управителния съвет и на Настоятелството на Института за пряка демокрация, член на Дружество „Гражданин“ (1999)., съосновател на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ (2015)., член на Българската асоциация по политически науки. В момента е член на Изпълнителния съвет на „Да, България!“

Г-н Славов, каква е позицията на Демократична България по темата за предоставяне на оръжие за Украйна?

В сряда, от името на Демократична България направихме декларация, в която ясно казахме, че имаме готовност да внесем проект за решение за военна помощ за Украйна. Разбира се, като преди това мине през Консултативния процес вътре в коалицията. Проектът за решение е изготвен и изпратен до коалиционните партньори. Днес има насрочен специален Консултативен съвет, на който ще се обсъжда това предложение. Но така или иначе, ние от Демократична България, имаме твърдо взето решение, че внасяме този проект за решение. Колегите от ГЕРБ, за да не останат в периферията, няколко часа по-късно направиха декларация и внесоха техен проект. Разбираемо е, но за мен е важно да уточним кое кога се е случило във времето. Темата беше поставена първо от Демократична България, но ГЕРБ се качиха в движение.

Предложението на ГЕРБ различава ли се от вашето? 

Има нюанси, но генерално посоката е една – да се даде мандат на правителството да предостави военна-техническа помощ на Украйна в съответствие с потребностите на Украйна и с възможностите на нашата страна. При ГЕРБ е формулирано по малко по-различен начин. 

В този контекст може ли да кажем, че тази тема по-скоро е кауза или всъщност стабилността на коалицията е по-важна?

От началото на войната в Украйна Демократична България публично е защитавала позицията за предоставяне на военна помощ за Украйна. БСП например, са защитавали тезата – помощ да, но само хуманитарна. Тези две позиции са ясни от самото начало. От тази гледна точка не бих търсил извънредност в това, което ще се случи. За съжаление мина известно време, през което процесите не бяха изговорени в коалиционен формат и след това да бъдат институционалализирани. Не мисля, че това ще доведе до някакво свръх извънредно напрежение в коалицията. Очаквам на формалните консултации да получим подкрепата по-скоро от “Продължаваме промяната” и от ИТН, които дават индикации за това.

По темите отбрана и сигурност, които са стратегически важни за държавата въпроси, като народни представители сме длъжни да търсим по-широки мнозинства. Надявам се по време на дебатите да видим мнозинство, което да защитава българския национален интерес. Имаме интерес войната в Украйна да приключи по-бързо. Тя ще приключи толкова бързо, колкото бързо агресорът бъде спрян и евентуално победен. Това може да стане само когато нападнатия има достатъчно средства и въоръжение, за да го отблъсне. 

Какво очаквате от този коалиционен съвет и какво ще се случи, ако БСП не отстъпят от позицията си? 

Демократична България има политическо решение за внасяне на това решение. Това е политически, но и морален въпрос – помощ на нападнатия да отблъсне агресора. Очакваме и парламентарния процес. По тази тема не смятам, че трябва да се стига до ескалация на напрежението вътре в коалицията. Всеки отстоява своята позиция, но не може един ключов въпрос за сигурността на страната, да води до негативни ефекти за  коалицията. Това правителство и мнозинство оцелява в условията на няколко много сложни кризи. Няма как всичко да е тихо и спокойно. Ние поставяме проблемите, търсим решение и се отнасяме с респект към партньорите

Една от тезите срещу даряването на оръжие е, че България ще остане незащитена. Как ще тълкувате това? 

На първо място не става дума за предоставяне на въоръжение, от което ние имаме дефицити. Става дума за въоръжение, което нашата армия има в изобилие – конвенционално оръжие, освен това нашият военно-промишлен комплекс работи достатъчно добре на високи обороти и има достатъчно наличности за предоставяне на конвенционално въоръжение – не танкове или ракети, каквито дефицити всъщност ние имаме. Решението за конкретиката на оръжията ще се вземе след консултации с посолството на Украйна и нуждите към момента. Това не е тема, която ще се дискутира в парламента. Стига да не се засягат наши стратегически-отбранителни способности, всяка друга помощ е възможна.

Ще останем ли изолирани от европейските ни партньори, ако не предоставим такава помощ? 

Всяка държава самостоятелно решава да предостави или не. Това не е помощ, която НАТО предоставя. Това е важно, защото по този начин НАТО не се намесва пряко във въоръжен конфликт. Има разбиране от нашите партньори, но ние трябва да си свършим работата и да поемем нашата политическа отговорност за това каква България искаме да имаме и на второ място – България, която защитава международното право.  

 Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук