Димитрис Аврамопулос
На снимката: Комисарят по въпросите на бежанците, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос

Приемането на България и Румъния в Шенген е необходимо от гледна точна на сигурността. Това каза в Брюксел еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

„Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим. В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността”, каза Аврамопулос.

По думите му, единство може да се постигне чрез съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България.

Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе скоро решение за приемането в Шенген на България и Румъния.

„За да могат държавите от ЕС да се противопоставят на заплахите заедно, крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване и за премахване на проверките по вътрешните граници между тези две държави и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и затова следва да станат станат част от Шенген”, заявява Комисията.

Припомняме, че по време на годишната си реч за състоянието на ЕС председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също призова държавите членки незабавно да отворят вратите на Шенген за България и Румъния.

В определената от анализаторите като историческа реч, Юнкер каза, че за да се засилят външните граници на ЕС, Шенген трябва да се отвори за България и Румъния незабавно.

Европейските институции периодично призовават за приемането на двете страни в Шенген, тъй като те са изпълнили техническите условия за членство, но някои страни все още имат резерви заради пропуски на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Ще последват ли този път реални действия от страна на ЕК, при положение, че България е покрила всички необходими технически изисквания още от 2012 година?

На присъединяването на България опонират отделни партии в страните от ЕС без основателни аргументи. Ден след речта на Юнкер Германия обяви, че не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер също репликира Юнкер с уточнението, че споделя неговата визията, но с уточнението : „За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване“, добави той.

Отделни австрийски политици от различни партии също се произнесоха в този смисъл.

Срещу продължаващото двусмислие в поведението на Брюксел по отношение на пресъединяването на България към Шенгенската  зона непосредствено преди изборите в Германия реагираха част от българските евродепутати.

Соцдепутатът Корумбашев каза : „Аз отдавна съм привърженик на тезата, че лицемерието взе да надхвърля солидарността в ЕС. Някои от държавите, които ще ни приемат в Еврозоната са с по-лоши показатели от нас”, посочи той.

А Ангел Джамбазки, ВМРО, избран за евродепутат с листата на Николай Бареков, коментира, че твърдата позиция на Германия против в последно време е била по-скоро с предизборна цел – „за да не дразнят тези, които са напрегнати по темата с нелегалните имигранти”. Каза също, че докато Меркел говори за принципи, Берлин приема закони, които са в противоречие с европейските принципи и ощетяват българските предприемачи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!