Джок Полфрийман
На снимката: Джок Полфрийман

Джок Полфрийман твърди, че българските власти продължават да погазват правото му на свободно движение, въпреки отмяната на забраната му за напускане на страната по-рано днес.

Софийският административен съд отмени забраната от 2011г., съобщиха местните медии, като добавят, че подобна мярка може да е приложима само при ефективна присъда за лишаване от свобода.

33-годишният австралиец, който винаги е оспорвал законността на „забраната за напускане на страната”, заяви, че връщането му у дома все още е невъзможно.

„Граничната полиция няма да ме пусне”, каза той пред AAP в четвъртък. „През последните четири месеца нарушават правото ми на свободно движение”.

Полфрийман бе освободен предсрочно през септември, след като бе излежал 11 от 20-годишната си присъда, заради опит убийството на двама българи, единият от които загина при улично меле през 2007г.

Но при извънредни обстоятелства, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска повторно провеждане на процеса за предсрочното освобождаване. Желанието му беше удовлетворено, въпреки факта, че решенията на Апелативния съд са окончателни и неподлежат на преразглеждане.

Възобновеното дело влезе в най-висшия съд в България и решението се очакваше до началото на декември, но нито Полфрийман, нито неговият адвокат Калин Ангелов имат информация за случващото се.

Мъжът от Сидни, който този месец получи признание от българска неправителствена организация за защита на човешките права, винаги е твърдял, че в онази злополучна нощ през 2007г. е действал в условията на самозащита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!