Алек Сийгли

Австралийският гражданин, който беше задържан в Северна Корея, е освободен, съобщи австралийският премиер Скот Морисън. Морисън съобщи в парламента, че Алек Сигли вече е напуснал комунистическата държава.

29-годишният Сигли, който живее в Северна Корея, бе обявен за изчезнал от приятелите си преди седмица. Той учи за магистърска степен по корейска литература в университета Ким Ил Сен в Пхенян от 2018 г.

„Сигли беше освободен“ – каза Морисън пред австралийските депутати без никакви назове повече подробности. Той обаче добави, че освобождаването на Сигли е осигурено чрез „дискретна работа зад кулисите“ на шведски дипломати.

Австралия не разполага с никакъв дипломат в Пхенян и извършва такава работа чрез посолството на Швеция.

„Алек е в безопасност и добре,“ каза австралийският премиер. „Бяхме уведомени, че КНДР го е освободила от ареста и той е напуснал страната безопасно и аз мога да потвърдя, че той е пристигнал безопасно“, добави той.

„От името на австралийското правителство искам да изразя най-дълбока благодарност към шведските власти за тяхната безценна помощ за осигуряването на бързото освобождаване на Алек“, каза премиерът Морисън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!