Правителството на Австралия обеща да отпусне 35 милиона долара за възстановяване на природата след опустошителните пожари.

Половината от тези пари ще бъдат изразходвани за възраждане на засегнатите животински популации, включително коали.

„Днес обявих разпределението на 50 милиона австралийски долара (34,8 милиона долара) като спешна мярка за възстановяване на дивата природа, както и за да подкрепи работата на учени, еколози и обществени организации“, се казва в изявлението на Сюзан Лей, министър на опазването на околната среда.

Лей отбеляза, че в резултат на мащабните горски пожари, които избухнаха на източното и югоизточното крайбрежие на Австралия в средата на октомври, „популацията на коали е пострадала толкова много, че тези животни могат да бъдат определени като застрашени“.

„Безспорно голям брой коали загинаха, много други бяха ранени, но истината е, че все още не разбираме степента на щетите“, заяви австралийският министър.

В съвместно изявление на ръководителя на Министерството на околната среда и министерството на финансите, се казва, че половината от 50-милионния пакет ще бъде изпратен в национални резервати, болници и зоологически градини, участващи в програми за възстановяване на видовете.

Останалите средства ще отидат в оперативното управление на службата на комисаря по застрашените видове.

Мащабните горски пожари започнаха на източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври миналата година. Огънят обхвана големи райони в югоизточната част на континента в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, няколко региона на южното крайбрежие. В резултат на пожарите на континента са унищожени повече от 8,5 милиона хектара гора, около 3 хиляди жилищни сгради и над 6 хиляди административни и битови сгради, при пожара са загинали 26 души, включително петима пожарникари. Според някои съобщения в резултат на пожарите са умрели повече от 1 милиард животни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!