Австрийският канцлер Карл Нехамер
Австрийският канцлер Карл Нехамер. Снимка АП

Австрийският канцлер Карл Нехамер заявява, че Австрия има проблем с имиграцията и нейното министерството на вътрешните работи иска нов график за присъединяване на Румъния и България към Шенген през пролетта, съобщи румънската телевизия Диджи 24.

Изявлението е било направено след среща във Виена между Нехамер и председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, уточнява румънският информационен сайт Хотнюз.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер е казал на Нехамер, че няма причина Виена да се противопоставя на приемането на Румъния към Шенген, съобщава Хотнюз.

Австрийският канцлер е избегнал да каже как ще гласува утре австрийският представител в Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

„Проблемът в Австрия е, че имаме повече от 75 000 мигранти, които не са регистрирани никъде. Границите на ЕС не работят. Това са фактите. Това не е политическа, партийна дискусия, а дискусия върху факти“, е казал Нехамер. По думите му министърът на вътрешните работи иска нов график за Румъния и България за следващата пролет.

Австрийският канцлер е заявил още, че кандидатурите за членство в Шенген на Румъния и България няма да бъдат разделени и че гласуването за тях ще бъде общо.

Запитан дали Австрия ще гласува против приемането на Румъния и България в Шенген утре в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, Нехамер е избегнал да даде ясен отговор.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди и гласува утре две предложения за разширяване на Шенгенското пространство, припомня БТА. Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто – за Хърватия, сочи дневният ред на заседанието. Решението се взема с единодушие.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук