Австрийският канцлер Себастиян Курц
Австрийският канцлер Себастиян Курц

Министърът на образованието Хайнц Фасман заяви, че австрийското правителство подготвя проектозакон за забрана на забрадката за момичета в детските градини и началните училища в страната. Идеята е на „Партия на свободата“, коалиционен партньор в кабинета на Себастиан Курц, който я подкрепи. Документът ще бъде готов до лятото. По думите на Фасман това ще бъде „символичен“ акт, независимо колко деца всъщност ще бъдат засегнати.

Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната „Партия на свободата“ лансира идеята за забрана на забрадката през уикенда, като каза, че „момичетата под 10-годишна възраст трябва да бъдат защитени“ и да могат „да се интегрират и да се развиват свободно „. Канцлерът Себастиан Курц от дясноцентристката „Народна партия“ подкрепи идеята, казвайки пред радиостанцията „Oe1“: „Искаме всички момичета в Австрия да имат същите възможности“ и че той иска да избегне развитието на „паралелни общества „.

Вестник „Курир“ съобщава, че нито министерството на образованието, нито различните експерти, попитани от вестника, не са били в състояние да предоставят данни за това колко момичета понастоящем носят забрадки в детските градини и началните училища.

Карла Амина Багхаджати, говорител на Ислямската религиозна общност в Австрия, нарече дебатът за забрадката „незначителен въпрос“, на който се отделя непропорционално внимание. Всички училища, засегнати от проблема, трябва да бъдат ангажирани с „диалог“, каза тя.

Дебатите около имиграцията и идентичността бяха от основно значение за миналогодишната предизборна кампания, в резултат на която Курц се превърна в канцлер, след като постигна коалиционно споразумение с „Партията на свободата“.

След мигрантската криза през 2015 г. Австрия получи над 150 000 искания за гарантиране на убежище. Този брой потенциални имигранти представлява почти 2% от нейното население, наброяващо 8,7 млн. души

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук