Австрийските консерватори и Зелените обявиха споразумение за съставяне на правителство след седмици на преговори. Смятан за „експеримент“ от местната преса, това е първото включване на Зелените в австрийското правителство.

Лидерът на Австрийската консервативна народна партия (OVP), Себастиан Курц, на когото беше предоставен мандат да сформира кабинет, изрази през декември 2019 г. намерението си да сформира стабилно правителство до средата на януари.

Така, след заключителни дискусии с опозиционната партия на Зелените, беше съобщено, че и двете страни са постигнали коалиционна сделка.

В Австрия се проведоха предсрочни парламентарни избори на 29 септември. Според окончателни данни на Министерството на вътрешните работи, партията на Курц спечели с 37,5 процента от гласовете. След разговорите с всички политически партии, представени в парламента на страната, Курц обяви на 11 ноември, че партията му ще започне преговори за формиране на коалиционно правителство със Зелената партия, която постигна четвърто място с рекорд от 13,9 процента от гласовете.

Според съобщенията това ще е първият път, когато партията на Зелените ще бъде на власт, след като съюзът на Курц се разпадна при политически скандал – наречен от медиите „Скандал с Ибиса“, който предизвика предсрочните избори през септември 2019 г.

Шефът на Зелените Вернер Коглер по-рано заяви, че всички основни въпроси, които са разделяли неговата партия и консерваторите, са разчистени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук