България Шенген

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер повтори позицията си срещу разширяване на Шенгенското пространство, съобщи БТА, като цитира австрийски медии.

При посещение на австрийско-унгарската граница в Клингенбах, провинция Бургенланд, той е заявил, че ситуацията на границата „е непоносима“ за населението там и това показва, че „Шенген всъщност не функционира“. Затова няма смисъл системата да се разширява, е допълнил Герхард Карнер.

Карнер е повдигнал въпроса за екстрадиране на нелегални мигранти и за подаването на документи за получаване на бежански статут в сигурни трети държави или на външната граница на ЕС. Фактът, че „почти навсякъде“ има вътрешен граничен контрол между шенгенските страни показва, че системата не функционира, е посочил Карнер и е поставил изискването Европейската комисия да направи предложения и да се вземе общоевропейско решение за решаване на тези проблеми.

В отговор на изявленията преди няколко дни, в които вътрешният министър се обяви срещу приемане на България, Румъния и Хърватия, министърът на вътрешните работи на Хърватия Давор Божинович е заявил на пресконференция в края на седмицата, че разчита на подкрепата на Австрия за Хърватия, съобщава електронният сайт на Астрийското обществено радио и телевизия /ОРФ/.

„Не се е случило нищо особено“, е заявил Божинович и е допълнил, че Виена не вижда проблем с Хърватия. „Още от началото Австрия подкрепя приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, по този въпрос нищо не се е променило“, е казал министърът според хърватски медии и е подчертал, че в петък и събота е говорил с Герхард Карнер. Хърватският министър е допълнил, че Австрия е от онези държави, които ще спечелят най-много от приемането на Хърватия в Шенген. ОРФ цитира Божинович, че австрийският вътрешен министър е казал, че „Австрия никога не е имала и няма нещо против Хърватия“.

Цитира се и съобщение на хърватската агенция ХИНА, пред която австрийското Министерство на вътрешните работи е заявило в събота, че изявлението на Карнер е направено, за да насочи вниманието върху тежкото положение с нелегалната миграция, пред което е изправена Австрия през последните месеци. Освен това е било посочено, че министърът не е споменал изрично за кои държави се отнася изявлението му.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук