В петък автобусните превозвачи излизат на стачка, като сред основните им искания са криминализиране на нелегалните превози, изключване на автобусите по редовните линии от обхвата на ТОЛ системата и компенсации за превоза на хората, които използват намаление.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи изчислили, че нерегламентираните превози носят годишни загуби от над 300 милиона лева на държавата и са довели до фалита на 1500 транспортни фирми.

За 13 януари се планира ефективна стачка със спиране на линии и протестни шествия, ако управляващите не поемат ясни ангажименти за разрешаването на проблемите.

За това предупреди председателят на Управителния съвет на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Утрешният протест ще се изразява единствено в поставяне на плакати на автобусите.

Милтенова каза, че от 10 години нищо не се е направило, за да се улесни животът на превозвачите.

„Имахме среща в началото на година с премиера и там бяха поети конкретни ангажименти, но към днешна дата нищо от тях не е свършено. Единствено Законът за автомобилните превози е на финалната права по съгласуване и до седмица би трябвало да бъде приет от Министерски съвет“, каза Милтенова.

Нов проблем е предложената методика за формиране на компонента бонус-малус в застраховката „Гражданска отговорност“.

Частните автобусни превозвачи искат да имат и достъп до европейско финансиране, тъй като до момента има забрана да бъдат бенефициенти по програми на ЕС.

Председателят на националния съюз на автобусните превозвачи Ивайло Константинов уточни, че символичният протест търси медийната и обществената подкрепа.

Според него първата стъпка в правилната посока от страна на правителството може да се направи със Закона за автомобилните превози, който да регламентира платените пътувания.

Автобусните превозвачи ще настояват за създаването на нов контролен орган, който да установява наличието на нерегламентиран превоз.

Той би трябвало да има част от правомощията на „Пътна полиция“, данъчните и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!