метро

Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток. Целта е апаратите да могат да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи.

Сред станциите, в които се очаква да има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „Сердика“, в район Люлин, МС „Витоша“, НДК. Стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях е 40 000 лв. с ДДС.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно със зам.-председателя Иво Петров представиха идеята за закупуване на апаратите.

„Надявам се, най-късно през февруари да е приключило оборудването на станциите, както и обучението на служители на метрото как да работят с дефибрилаторите“ обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Той допълни, че 240 000 души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е по-труден.

„Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на „Метрополитен“ между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“, коментира още зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров.

След прекарана инфекция с COVID-19 случаите на сърдечни проблеми са се увеличили многократно, обърна внимание  той.

Подвижните дефибрилатори могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно.

Окончателното решение ще вземе градският парламент на заседанието си в четвъртък.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук