Автомобили, които надвишават нормата за замърсяване на въздуха, ще бъдат регистрирани в КАТ, но няма да бъдат пускани в движение. Това заяви началникът на отдел „Пътна Полиция“ – СДВР комисар Тенчо Тенев.

Тенчо Тенев обясни, че КАТ не може да откаже регистрация. Ще регистрира автомобила, но ще вземе единия от талоните-малкия талон и ще спре автомобила от движение.

„Докато собственикът не го оправи няма да може да пътува в страната. Автомобилът минава през техническия пункт на КАТ, правим му проверка, регистрираме колата, но ако се окаже, че изгорелите газове са над допустимите стойности, автомобилът още първоначално се спира от движение. След това отразяваме в системата, че този автомобил е спрян от движение. Докато собственикът не отиде в някой сервиз, за да си оправи системата за газоразпределение, за да стане нормална, автомобилът няма да се движи”, поясни Тенчо Тенев.

Той заяви, че когато е спрян за движение автомобилът санкцията е много сериозна. Към момента санкцията за това, че управляваш автомобил, който е с изгорели газове над допустимото, е 50 лв.

От друга страна Пътна полиция има и два мобилни апарата, които са на патрулни автомобили. Като се видят стари автомобили или, които са с повече пушек, се спират, проверяват и се спират от движение, поясни Тенчо Тенев.

Относно това, че масово българите карат автомобили втора употреба, той самият заяви, че и неговият автомобил е такъв, но може човек да си извърши ремонт на автомобила, за да влезе в границите на нормата. Има и 30-годишни автомобили, които са изрядни, увери началникът на Пътна полиция.

Той коментира, че има и случаи, когато човек си купува кола на старо и не знае, че тя превишава нормите. „Човек не знае като си купи колата от Германия, например, че е с проблем в изпускателната система. Като дойде при нас на регистрация, ще го установим тогава. Той може преди това да отиде в някакъв технически пункт и може да поиска да му бъде измерено съдържанието на изгорели газове и да установи дали автомобилът е в ред или не”, заяви Тенчо Тенев.

КАТ ще предлага именно тази услуга един месец безплатно за хората, които искат да дойдат да си проверят автомобила, без да им бъдат налагани санкции.

Тенчо Тенев коментира още, че получените днес седем газоизмерватели от Столична община, не са достатъчни за София, но досега, пък не е имало никакви. „Министърът на околната среда и водите каза, че ще направи всичко възможно на всички пунктове за регистрация в 28-те регионални дирекции на МВР, да има такива”, припомни Тенев.

„60% от замърсяването на въздуха в София се дължи на автомобилите и 40% на други фактори като битовото отопление. И 10% да успеем да спрем да се замърсява София пак ще бъде доста добър ефект”, категоричен бе началникът на Пътна полиция.

Припомняме, че днес Столична община  предостави 7 газ анализатора, с които КАТ да измерва нарушават ли нормите за замърсяване на въздуха автомобилите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!