Нов айсберг се откъсна в Антарктида
Нов айсберг се откъсна в Антарктида Снимката е илюстративна

Огромен айсберг – 1550 кв. км, с размерите на Лондон, се е откъснал в Антарктида. Това е станало, след като пукнатини, появили се по естествен път през последните няколко години по дебелия 150 метра леден шелфт Брант, са се разпространили. Така се е стигнало до отделянето на ледника, съобщи Британската антарктическа служба (BAS) на своя уебсайт. 

Събитието е второто голямо подобно в тази част на континента за последните две години.

Изследователската станция на агенцията е разположена на ледника, от който се е откъснал айсбергът. Намиращите се там учени съобщиха, че тяхната зона на разполагане не е била засегната. Според изследователите ледникът има сложна структура и последиците от откъсването му могат да бъдат непредсказуеми, предаде Нова тв.

Всички промени в ледника се наблюдават редовно чрез специална автоматизирана система.

Според проф. Доминик Ходжсън, глациолог от Британската антарктическа служба, откъсването на огромния айсберг е част от естественото поведение на ледения шелф Брант и не е свързано с изменението на климата.

Специалистите ще продължат да наблюдават движението на новия айсберг, който по-късно ще бъде наименуван от Националния център по ледовете на САЩ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук