Драгомир Заков
На снимката: Драгомир Заков

Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70. Това каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след вчерашното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси относно договорите за самолетите. На него министърът коментира, че подписаното изменение и допълнение по договора от 2019 г. не променя стандартните общи условия за доставка на първите осем самолета F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

Министърът добави, че в момента получената оферта се преглежда.

„Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание“, уточни министър Заков. Той посочи, че има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението.

„Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна“, обясни министърът. „Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор“, посочи той и уточни, че цената е съпоставима в долари.

‘България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сега може да се плати нацяло, но може да се плати и на части“, допълни Драгомир Заков.

„Ако парламентът не работи, страната ни може да не се вмести в срока 1 ноември“, добави министърът в оставка. „Все пак има опция за удължаване на приемане на предложението, но тя е със съгласието на американската страна“, уточни той.

„През 2027 г., най-късно през 2028 г., България ще има цяла ескадрила 16 самолета F-16 Block 70, които са оперативно готови за осъществяване на бойните мисии“, каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков по време на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

През първото тримесечие на 2025 г. ще бъдат доставени първите машини от платените вече 8 самолета, посочи министърът. В рамките на няколко месеца би трябвало да бъдат получени всичките 8 самолета.

Обсъжданията в комисия

Вчера на две отделни заседания парламентарните комисии по бюджет и финанси и комисията по отбрана обсъдиха промени в договора за самолетите F-16. Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване.

Парламентарната Комисия по отбрана прие на първо четене законопроекта за ратифициране на международния договор за Изменение и допълнение № 1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка и за допълнение на Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support).

В мотивите за законопроекта за ратификацията на изменение на офертата се посочва, че промените включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци – 2 души, и инженерно-технически състав – 5 души); коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях ; коригирани срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти; промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Законопроектът предлага също  министърът на отбраната да бъде оправомощен да сключва допълнения и изменения без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите. Относно тази точка Заков коментира, че тя се противопоставя на българското законодателство и по нея няма направена правна консултация с Конституционния съд. Затова по време на заседанието беше решено законопроектът да се  приеме при условие този текст да отпадне между първо и второ четене.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук