Цветан Цветанов и Дорел Къпрар
на снимката: председателите на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред към българския парламент и Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент – Цветан Цветанов и Дорел Къпрар

И България, и Румъния покриват изискванията за членство в Шенген. Около тази теза се обединиха председателите на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред към българския парламент и Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент – Цветан Цветанов и Дорел Къпрар.

Двамата се срещнаха днес в София. На съвместен брифинг те очертаха основните теми, засегнати по време на обсъжданията.

„Дадохме оценка за несправедливостта, която има към момента към България и Румъния във връзка с влизането им към Шенгенското пространство. И Румъния, и България са покрили изискванията за влизане там. Стигнахме до извода, че трябва взаимно да се подкрепяме, защото двете държави са много по-силни, отколкото всяка една поотделно“, заяви Цветанов.

В рамките на година и половина вече са проведени общо четири заседание между двете комисии, което дава възможност за надграждане на парламентарното взаимодействие между двете страни по тема „сигурност“.

Председателят на Комисията по обществен ред в българското Народно събрание подчерта, че двете държави ще продължат с подкрепата си и за всяка една регионална инициатива, която се реализира от тях.

Цветанов допълни, че днес е проведена и среща с българския военен министър Красимир Каракачанов, където са обменени идеи и мнения, както за отбранителните способности на България и Румъния, така и на ЕС и НАТО като цяло.

Според Цветанов Румъния вече изпълнява своя ангажимент към НАТО за изразходване на 2% от БВП за отбрана и изпреварва България в процеса на модернизация на армията си.

От своя страна Дорел Къпрар също подчерта, че двете страни реализират успешно много проекти в областта на отбраната и вътрешните работи.

„И двете държави желаем да се присъединим към Шенген, защото ние изпълнихме задълженията си и продължаваме да ги изпълняваме по отношение на ЕС“, смята той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!