България излиза на 10-то място в света от общо 56 пазара по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

При относително стабилен годишен ръст на цените на имотите за периода и ускорено поскъпване за тримесечието страната ни се изкачва  с шест позиции нагоре спрямо положението през второто тримесечие заради изпадането на някои пазари от ТОП 10 в света и цялостното забавяне на ръста на глобалния жилищен пазар.

Годишният ръст на цените на жилищата у нас достигна 8,6% през третото тримесечие спрямо 8,8% през второто, отчита компанията. За тримесечието цените в България са се увеличили с 2,4% спрямо 1,8% през второто тримесечие.

На челно място по най-бърз ръст на цените на жилищата в света остава Исландия с годишно увеличение от 20,4% за периода юли-септември и 3,6% за тримесечието. Това значи забавяне в сравнение с периода април – юни, когато годишното увеличение беше 23,2%.

На второ позиция остава Хонконг с годишен ръст от 17,5% спрямо 21,1% през второто тримесечие. Чехия измества Малта и излиза на трето място с годишен ръст на цените от 11,5%, а Малта остава на четвърто място – увеличение с 11,5%.

На пето място е Канада. Следват Турция, Австралия, Латвия и Индия.

Украйна остава най-слабият пазара на жилища в света с годишен спад на цените от 6,7% през третото тримесечие и 3,2% за тримесечието.

На второ място е Саудитска Арабия, която за първи път е включена в класацията, с годишен спад на цените от 5,4%. Трета е Гърция с 0,7%.

Топ 10 на най-слабите пазари на имоти в света са още Бразилия, Сингапур, Япония, Италия, Тайван, Кипър и Финландия.

Глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank се увеличава с 5,1% на годишна база през третото тримесечие спрямо 6,3%. Това е и най-бавният ръст на индекса от началото на 2016 г. насам, посочва компанията.

На почти половината от изследваните пазари се наблюдава забавяне на увеличението на цените. Забавянето е най-видимо на пазарите в топ 15 на класацията – на 13 от тях ръстовете се успокояват за периода юли – септември спрямо април – юни.

Заради забавянето Естония, Унгария и Нова Зеландия изпадат от топ 10 на класацията, като Нова Зеландия пада до 27-мо място, защото темпът на ръст на цените спада наполовина от 10,4% до 5,2%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук