Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред най-важните приоритети на българското правителство в енергийната област, който има ключова роля за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа. Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с посланика на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин.

Министър Петкова е запознала посланика с хода на изграждането на междусистемната връзка и със следващите стъпки до окончателната реализация. Строителството ще започне през 2018 г., а реалната експлоатация – през 2020 г.

През есента предстои обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Паралелно ще бъде обявен нов пазарен тест за неразпределения капацитет на газопровода. Петкова очаква много добри резултати в този тест, имайки предвид, по думите й, вече напредналите действия по реализация на проекта.

Тя информира своя гост и за предприетите стъпки за получаване на финансиране за интерконектора с 35 млн. евро по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Документацията е вече в Европейската комисия.

Бъдещата работа на топлоелектрическите централи от комплекса „Марица изток“ от гледна точка на гласувания неотдавна референтен документ на Европейския парламент за най-добри налични техники за големите горивни инсталации е другата тема в разговора.

Министър Петкова не изключва да бъде поискана дерогация (изключение) от новите норми. За да се случи това обаче, всяка инсталация трябва да кандидатства индивидуално и да докаже, че разходите, които ще трябва да направи за изпълнение на новите екологични норми, многократно превишават ползите за околната среда.

Министерството на енергетиката ще създаде специално координационно звено, което да поддържа непрекъсната връзка с топлоелектрическите централи, браншови организации, синдикати и експерти за успешно решаване на казуса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук