Валдис Домбровскис
На снимката: Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

България може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2022 година, заяви в Рига заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНР. Ако страната ни се справи безпроблемно с изпълнението на ангажиментите си, още през лятото на тази година ще получи светлина за влизане в обменно-валутния механизъм ERM II, добави Домбровскис.

„Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система на България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на Маахстрихтските критерии, а следващата година за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности“, обясни още Домбровскис.

Той припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това. През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като „чакалнята за еврозоната“.

Европейският комисар подчерта, че приемането на еврото има положителни ефекти като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата. Тези предимства са докозони и в латвийския опит. По думите на Домбровскис Латвия вече изпитва положителните страни на приемането на еврото, като единната европейска валута е спомогнала за привличането в страната на чужедстранни инвеститори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!