България, Северна Македония

Министерството на външните работи осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Северна Македония в Скопие, се казва в позиция на външното ни министерство. 

„Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение“, се казва още в позицията.

По-рано днес и Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди действията на футболните запалянковци.

„Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната“, казват още от външното ни министерство.

Вчера България победи Република Северна Македония с 1:0 в Скопие и постигна второ поредна победа при новия селекционер Младен Кърстаич. Срещата премина в много враждебна обстановка, създадена от местните запалянковци и провокации от страна на съперника, като българският химн беше освиркан. Вижте повече.

„Припомняме, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза.

Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство“, казват от българското МВнР.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук