Ремдесивир

Започна раздаването на 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury („Ремдесивир)“, който пристигна днес у нас. Продуктът се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Лекарството ще получат всички РЗИ-та в страната. Първите получили от медикамента по сключения договор бяха директорите на „Пирогов“, ВМА, Александровска болница, Столичната регионална здравна инспекция, РЗИ-Перник, РЗИ Кюстендил.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че дълго са чакали тази доставка, която е по договор между България и компанията.

„Днес в 12 часа доставиха „Ремдесивир“. Това са 2593 флакона, с които може да се покрие лечението на 260 човека в интензивни отделения. Това са болни, които имат нужда от допълнителен кислород“, обясни той и добави, че този медикамент не се използва при леки случаи или при такива, които са в много тежко състояние на цитокиновата буря.

Той подчерта, че това е първата доставка.

„Тази доставка е за 2,1 млн. лв. Тя е пропорционално разпределена така, че да може да покрие нуждите в рамките на 25 дни, като в този период се надяваме, че фирмата ще изпълни своите задължения и ще получим нови 6000 флакона, които ще бъдат ритмично доставени всеки месец оттук до края на март, докогато е силата на този договор“, заяви той и уточни, че следващата доставка се очаква около 20 ноември.

Запитан как ще коментира твърдението на Световната здравна организация, че „Ремдесивир“ не помага при COVID-19, той коментира, че това становище не се базира на достатъчно дълги проучвания и опит с медикамента.

„Това беше опит за статистически сбор на информация от различни лечебни заведения, неструктурирана по подходящ начин, без да бъдат изчистени съмнителните резултати, където ги има, така че те имат да работят по тяхната публикация още дълго време, докато може научната общност да й повярва напълно. Нашите лекари казват, че това работи и действително когато състоянието е подходящо на човека и се включи, тогава той работи и съкращава с до 4-5 болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването“, каза той.

От думите на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов стана ясно, че един флакон стига за лечението на пациент за един ден. Той уточни, че в момента 162-ма души са в интензивни отделения, но не всички ще бъдат лекувани с медикамента. По думите му в „Пирогов“ четирима ще се лекуват с „Ремдесивир“.

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че първоначално „Ремдесивир“ ще бъде използван за тежко болни.

„Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от „Ремдесивир“, най-малкото заради ограниченото му количество, пък и не е необходимо при пациенти, които са със слабо изявени симптоми и които са подходящи за домашно лечение, да бъдат лекувани с този препарат. Първоначално това е за тежко болни, които са в интензивното отделение“, каза той.

Мутафчийски обяви, че наличните количества са изчерпани и добави, че с получените медикаменти днес ще имат спокойствието, че ще могат да помогнат на тежко болните.

Началникът на лечебното заведение коментира, че във времето противопоказанията на медикамента намаляват. По думите му алергичните реакции са абсолютно противопоказание за прилагането на този препарат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!