работа ваксинирани неваксинирани ваксината доза дози

Министерството на здравеопазването позволява поставянето на втори бустер от ваксините срещу COVID-19 от 27 юни 2022 година. Вторите бустерни дози ще могат да бъдят поставяни четири месеца след поставянето на първия бустер, съобщиха от пресслужбата на МЗ. От МЗ одобриха препоръките на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 години, които желаят. 

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за имунокомпрометирани лица, за рансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия, за пациенти на хронична диализа, за пациенти с онкохематологични заболявания, за потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора, за медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19, за хора на и над 65 година, уточняват здраните ни власти.

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19, допълниха от пресслужбата на здравното министерство.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на регионалните здравни инспекции, в кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. Телефоните на регионалните здравни инспекции, на които можете да откриете повече информация за записване на час за ваксинация – можете да намерите ТУК.

От 27 юни Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система, ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране на функционалностите на системата, уточняват от МЗ.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук