Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост до края на този месец, след което ще изчака първото плащане до два месеца след това – през есента, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на служебния кабинет.

Той обясни, че проекта за комуникационна система ТЕТРА на МВР, който е бил изваден от предходното служебно правителство от ПВУ, е вкаран обратно от кабинета „Петков“.

„На обществената поръчка за такава система, организирана от МВР, не се е явил нито един участник, поради което предходният кабинет е възложил поръчката на “Информационно обслужване”. ЕК е счела това за нарушение“, обясни Пеканов.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че сега поръчката ще бъде възложена наново с максимален кръг участници.

„Без значение от предисторията, отговорното поведение изисква важните ангажименти, които сме поели пред европейските институции, да бъдат уважавани“, заяви Пеканов.

„Целта е да получим парите тази есен, защото са необходими на бюджета. МВР ще работи усърдно обществената поръчка да доведе до избирането на изпълнител, след като сме спазили всичките европейски процедури“, уточни още Пеканов.

По проблема за струпването на тежкотоварни камиони край Русе и Видин вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че трафикът се е увеличил с 20% годишно и поради тази причина от вчера по план тировете биват спират на паркинги и пропускани поетапно от специално Координационно звено. Ще се работи и за това, тировете да минават границите ни по-бързо.

По отношение на предстоящите избори, министър Демерджиев посочи че, МВР работи по организацията, използват се СРС-та и информатори за работа с лица, които имат отношение по проблемите на купувания и корпоративен вот. Ще бъде усилена оперативната работа по тези проблеми, която, според него, е била занемарена.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук