Борисов, Вучич, Ципрас, Дънчила
на снимката: премиерите на България, Румъния и Гърция - Бойко Борисов, Виорика Дънчила и Алексис Ципрас, и президентът на Сърбия Александър Вучич

Премиерът Бойко Борисов се среща днес с гръцкия си колега Алексис Ципрас, румънския министър-председател Виорика Дънчила и сръбския президент Александър Вучич.

Борисов, Вучич, Ципрас, Дънчила
на снимката: премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич

Разговорът на високо равнище се провежда в Белград.

Четиримата лидери ще обсъдят реализирането на конкретни проекти в секторите транспорт и енергетика, които са от жизнено значение не само за целия регион, но и за Европа.

Борисов, Вучич, Ципрас, Дънчила
на снимката: премиерите на България и Гърция – Бойко Борисов и Алексис Ципрас

Борисов, Ципрас, Дънчила и Вучич се срещат в края на една година, която беше изключително важна за развитието на държавите от Западните Балкани заради усилията на първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Разширяването на европейското семейство ще бъде и приоритет на Румънското председателство, което започва на 1 януари 2019 г.

Темата също ще бъде акцент в разговорите на премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, и сръбския президент Александър Вучич.

Борисов, Вучич, Ципрас, Дънчила
на снимката: премиерите на България и Гърция – Бойко Борисов и Алексис Ципрас, и президентът на Сърбия Александър Вучич

Днес и утре лидерите ще обсъждат общите проекти в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката, развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.

Утре министрите и ръководителите на футболните федерации ще имат отделна Четиристранна среща, на която ще се постави въпросът за лансирането на обща кандидатура за домакинство на Мондиала през 2030 г.

Това е поредна среща на високо равнище в този формат.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!