Лаура Кьовеши
на снимката: Лаура Кьовеши

България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, потвърди правителствената пресслужба за националното радио, след изказване на премиера по-рано в събота пред друга медия.

До неотдавна Лаура Кьовеши оглавяваше румънската антикорупционна агенция. Освен нея, за новия пост се състезаваше и французинът Жан-Франсоа Бонер, но тази седмица кандидатурата му беше оттеглена и Франция декларира подкрепа за румънката, пише БНР.

Окончателното решение трябва да бъде утвърдено от Европейския съвет и Европарламента. Европейската прокуратура трябва да заработи до края на следващата година. Тя ще има право да разследва престъпления, засягащи бюджета на ЕС като корупция, пране на пари и трансгранични измами с ДДС.

В личния си профил във „Фейсбук“ лидерът на БСП Корнелия Нинова не пропусна да разкритикува Борисов дори и след като той подкрепи румънката, която тя самата одобрява:

„Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента – ще я подкрепи ли? Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат, тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията, г-н премиер, време ви е за притеснения.“

Нинова подчерта, че е подкрепяла Кьовеши „и преди, и сега“, като продължава да мисли, че Кьовеши „може да бъде носител на справедливост за европейските граждани“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!