турски поток

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева обяви, че до края на 2020 г. страната планира да завърши изграждането на „Балканския поток” – част от газопровода „Турски поток”, който ще преминава през България до Сърбия.

„В съответствие с европейските директиви започваме изграждането на част от Турски поток. Ние не избягваме задълженията, които сме поели пред нашите граждани. Във връзка с това сме направили промени в енергийната стратегия на страната ни. До 2020 г., при пълно спазване на европейските директиви, ще бъде завършено изграждането на участък от Балкански поток, който ще гарантира доставките на газ за други европейски страни”, каза тя на среща с председателя на Държавната Дума на Русия Вячеслав Володин.

Караянчева припомни, че България трябваше да бъде първата точка от нереализирания проект на газопровода „Южен поток”.

„Бяхме принудени да прекратим дейностите по изпълнението на проекта, тъй като бяха намерени нарушения на разпоредбите на третия пакет за либерализация“, каза тя.

България е участвала в изграждането на газопровода „Южен поток”, който беше планиран да минава по дъното на Черно море от района на Анапа до българското пристанище Варна, а след това до Италия и Австрия.

През лятото на 2014 г., обаче, по настояване на Европейската комисия, София прекрати работата си и не издаде разрешение за полагане на тръби на българска територия.

През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че газопровода „Южен поток“ ще бъде заменен от тръбопровод през Турция, известен като „Турски поток“.

Първата линия на тръбопровода беше предназначена за турския пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!