България внесе крайния вариант на План за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия на стойност 6.6 млрд. евро.

Следващата стъпка е оценка по 11 критерия, предвидени в регулацията. Те включват съмнения за конфликт на интереси, двойно финансиране. Комисията ще оцени също така дали в плана е предвидено поне 37 % от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20 % — за цифровия преход.

В документа са включени мерки в области като декарбонизация на икономиката, образование и развитие на умения, научни изследвания и иновации, интелигентна промишленост, енергийна ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазване.

По правило Съветът ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията за решение за изпълнение на Съвета.

Комисията вече получи 26 плана за възстановяване и устойчивост. Тя ще продължи да работи с българските органи, за да им помогне да изпълнят висококачествен план. Комисията прие положителни оценки за 22 плана. Тя продължава да оценява плановете на Швеция, Полша и Унгария.

В плана са включени различни проекти за производство на батерии, допълнително инсталиране на ВЕК мощности от 2.5 гигавата, изграждането на зарядни станции за електромобили, както и реформи, които биха насърчили потребителите сами да произвеждат и продават енергия. ремиерът Стефан Янев потвърди, че 2038 г. е заложена като крайна дата за затварянето на въглищните централи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!