Нужна е голяма доза въображение, за да създадеш нещо различно и красиво, което да привлече погледите.Българският художник Христо Гелов със сигурност освен въображение има и вдъхновение, след като ефектно декорира мост при това с „лего” ефект. След художествената намеса на художника Христо Гелов върху моста Älvsborgsbron в Гьотеборг, той вече не е същият.

Художникът прибавя към силуета на моста чувствителност и лекота като в детска игра. Централните подпорни колони на моста сякаш са декорирани като блокчета от „лего” и привличат погледа отдалеч, пишe Designboom.

Проектът на българина има и социален ефект. Той набира за участие в него младежи от различни квартали на града, в който безработицата е висока.

Художникът Христо Гелов е великотърновец, който от дълги години работи в чужбина. Тръгнал да емигрира в Канада, но стигнал до Испания и се установява там.

В родния си град завършва Факултет по изобразителни изкуства. После следва „Стенопис” в Националната художествена академия. В Испания прибавя към дипломите си и тази от „Графични технологии” в Universidad de Complutense, Мадрид.

През 2012г. Гелов създава собствен творчески екип – „Оpen street art за Urban and Action art” в Мадрид. Печели голямата награда в състезанието McLauren Wall – to – Wall в Монреал. След намесата на екипа му зебрите за пресичане в Мадрид вече не са същите. Гелов е превърнал десетки места за пресичане в шарен асфалт покрит с весели фигури с приятни цветове.

Испанците са във възторг от зебрите на Гелов. Проектът на българския художник се казва „Фаникрос”. Всички негови зебри имат задължителните бели райета.

Между тях той вкарва своите невероятни геометрични фигури.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук