Неизвестен българин е успял да измисли гениална схема, с която да изкара над 1 милиона долара от музикалната стрийминг услуга Spotify, съобщи популярният сайт Music Business WorldWide (MBW).

Мащабната схема е донесла на автора или авторите си колосални печалби само за няколко месеца, а най-любопитното е, че тя изглежда напълно легална.

MBW не посочва дали знае името на човека, измислил схемата. Тя била засечена от Spotify в края на миналата година. За ситуацията става ясно едва днес благодарение на източници на музикалното издание.

Как действа?

Първо е добре да обясним как човек може да печели от Spotify – хората, които могат да генерират печалби, са големите продуценти, които държат права върху музикални творби. Такива са Sony, Warner и други подобни. Те представляват световните музикални звезди.

Пари от стрийминг услугата могат да изкарват и независимите артисти – инди групите, зад които не стоят големите компании.

Това, което определя печалбата, е броят на слушанията на даден артист или песен. Колкото повече слушания имаш месечно, толкова повече пари получаваш.

Схемата, която води към България, най-вероятно е и законна. Човекът или хората, които стоят зад нея, просто са хванали цаката и печелят от това.

През септември 2017-та собственик на голяма музикална компания забелязва, че две „подозрителни” плейлисти стремглаво се изкачват в класациите – това са „Soulful Music” и „Music From The Heart”. И двете плейлисти вече ги няма в Spotify, но да продължим нататък.

В тези плейлисти имало песни, в които се съдържа ISRC – International Standart Recording Code. По-просто казано код, в който има информация за записа на песента. Всеки ISRC е уникален и се използва именно за улесняване при заплащането на авторски права. Такъв код има във всяка песен.

Именно ISRC кодът в тези песни водел към България и оттук идва подозрението на MBW, че нашенец стои зад цялата схема.

Когато подозренията към двете плейлисти се надигнали, те били в пика на своята популярност и печалба. Класацията на плейлистите и това колко се печели от тях е конфиденциална, с нея разполагат предимно шефове на продуцентски компании и се третира като вътрешна информация за Spotify.

Ударът

Една от „успешните“ плейлисти – Souful Music, е съдържала 467 парчета, всички на незнайни артисти, за които няма никаква или почти никаква информация. Друго интересно – голяма част от тези песни са били около или малко над 30-ина секунди, което покрива точно минимума на компанията, за да се монетизират слушанията.

Друго подозрение на MWB – за толкова успешна плейлиста, тя имал доста малко последователи – 1797. За справка – известните и големите плейлисти на компании и артисти в Spotify имат милиони последователи.

Може да видите скрийншот от плейлистата, когато все още е бил активен:

Историята става още по-интересна и от факта, че тези плейлисти имат и доста постоянни слушатели – всеки месец те са около 1200. Ни повече, ни по-малко.

Имайки предвид това, съществуват две възможни обяснения:

– Плейлистата „Soulful Music” е супер нишова и пристрастяваща, събрала е върли фенове на точно тези „инди” изпълнители с песни за по 30 секунди и които са я слушали нон-стоп месеци наред.

Или:

– Човек или група от България са направили 1200 Spotify акаунта, които в продължение на месеци са „слушали”тези песни, за да печелят от тях.

Важно е да се каже, че за да се печели от музиката, хората, които те слушат, трябва да са с премиум акаунти, тоест да плащат абонаментна такса, за да ползват стрийминг услугата.

Време е за математика

За да се поддържат 1200 акаунта, трябва да се плащат месечни такси – това струва 10 долара, макар и да могат да се ползват „семейни“ отстъпки и други подобни. Това прави между 10 и 12 хиляди долара месечно инвестиция, за да бъдат тези акаунти „официални“ и с тях да може да се печели.

Средната продължителност на песните в Soulful Music е 43 секунди.

В един ден има 86 400 секунди.

Потенциалното количество „слушания”, което един премиум акаунт може да направи за 30 дни, ако „слуша“ по 24 часа на ден, е малко над 60 000.

Тази бройка, умножена по 1200-те премиум акаунта, които слушат Soulful Music, прави 72 млн. слушания месечно.

Spotify плаща по 0.004 цента на ден на песен. Не на слушане, а на песен, ако тя е слушана в деня.

Нека умножим тези 72 млн. слушания по 0,004 цента на ден – за месец, правоносителите на тези 30-секундни песни печелят по 288 хиляди долара.

Споменахме по-горе, че средната продължителност на песните е 43 секунди. За да плаща Spotify, е нужно да сте чули поне 30 секунди от парчето. Ако са използвани ботове и скриптове, които да сменят песента след всяка 30-та секунда, в един месец може да се впишат 103 млн. слушания. Това прави месечна печалба от 415 хиляди долара.

Spotify

И това е само от едната плейлиста.

Единствената причина някой да се усети за измамата е, че просто плейлистата е била прекалено успешна и печалбата прекалено голяма и подозрителна.

Само месец след като подозренията се надигат, през октомври 2017-та плейлистите и голяма част от песните вече ги няма.

Според информацията на MBW схемата е работила в продължение на около 4 месеца преди някой да се усети. Това значи, че някой е станал милионер от слушане на музика.

MBW са взели и коментар от Spotify, но той шаблонен:

„Вземаме насериозно подобни проблеми и правим всичко възможно да ограничим подобни изяви. Spotify използва различни мерки за засичане на фалшиви слушания и акаунти и днес продължаваме да премахваме и да се борим срещу такава активност.”

Дали ще разберем някога кой е този българин, „хакнал” системата на Spotify? Едва ли. При все, че действията му са законни, няма нещо, което да го извади наяве. Друг е въпросът дали тази практика продължава и на какво ниво. Подобна новина е и страшен удар за Spotify, които от доста време планират да излязат и на нюйоркската борса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!