Джон Атанасов
Д-р Златко Минев по време на видеообръщението си

Д-р Златко Минев е тазгодишният лауреат на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от Президента на Република България. Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет, и се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

За съжаление д-р Минев не успя да присъства на тържествената церемония в Гербовата зала на президентството, а причина за това стана усложнената епидемична обстановка в света, но във видеообръщение благодари за високото отличие, което се връчва у нас в областта на науката.

Впечатляващо постижение

Като аспирант в Йейл Д-р Златко Минев предложил и осъществил експеримент, считан за невъзможен в обозримо бъдеще. С него той разрешил 100-годишен дебат между Нилс Бор, Ервин Шрьодингер и Алберт Айнщайн – главните архитекти на квантовата физика. Казано с прости думи и приложено към съвременните технологии – благодарение на пробива му бъдещите квантови компютри ще могат да решават задачи, които класическите компютри не могат, дори и да им се дадат милиони години.

Негов подгласник стана не по-малко изтъкнат млад наш учен – Никола Чипев, д-р по информатика от Техническия университет в Мюнхен. Неговите основни постижения са в областта на високопроизводителните изчисления и симулации на научно-инженерни проблеми. Той успява да направи такива оптимизации на сървърно ниво, даващи му възможност да постави световен рекорд за симулации на най-много частици в света. Това дава възможност на негови колеги-учени от най-различни области да правят изключително сложни изчисления и да получават крайния резултат от тях максимално бързо.

„Нашите млади учени доминират с талант, интелект, креативност и трудолюбие. Не случайно те ръководят много научни звена за върхови технологии по целия свят. Това е повод ние да се гордеем. Резултатът от вашата работа намира приложение във всички развитие държави, дава стимул за развитие на редица жизненоважни сфери – образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност. Отличителна тенденция на конкурса през 2020 г. е големият брой участници с уникални постижения – от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите на човешкото здраве до революционен пробив в областта на квантовата физика“, поздрави президентът Румен Радев всички участници.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки, в световен мащаб. Сред лауреатите на наградата са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в сферите на компютърната лингвистика, роботиката и криптологията.

Грамоти и награди получиха още млади учени за проекти с голям обществен принос, дебютен пробив в областта на компютърните технологии, както и техните преподаватели като вдъхновители и създатели на таланти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!