Вера Йоурова
На снимката: зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова

Мнения за и против ратифицирането на Истанбулската конвенция от страна на България се чуха и на втора дискусия с граждани по въпроса. Тя се проведе в предствавителството на Европейската комисия в България и нейн главен гост беше еврокомисарят по правосъдието, защитата на потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова, която отново е на посещение у нас.

„Статистиката е ужасяваща. Една на всеки три жени в Европа е жертва на насилие и теци цифри не се променят. Трябва да използвамя всички налични мерки, за да променим това.“

С тези думи Йоурова се обърна към присъстващите в залата. Тя отново подчерта, че Европа трябва да се бори със стереотипите, които са основната причина за насилието над жени. Тя увери българите, че в Брюксел техният глас се чува.

Някои от присъстващите зададоха въпроса защо от страна на европейските институции се оказва натиск на страните-членки да приемат конвенцията и обмисля ли се някои текстове в нея да бъдат променени, за да се премахне „джендър идеологията“, която всъщност е основната пречка документът да бъде приет у нас.

„Приемането на Истанбулската конвенция е суверенно решение на всяка страна-членка. Ние не сме оказвали натиск върху никого да гласува за този документ“, категорична бе Йоурова.

Тя още веднъж обясни каква е разликата между пола като биологична характеристика и пола като социлна роля. По нейни думи неразбирането идва от лингвистичен проблем и от културни различия между държавите в ЕС. Според Йоурова обаче няма да бъдат правени промени в документа, за да се премахнат текстовете, засягащи понятието полова идентичност.

„Тук не говорим за джендър идеология, а за конкретни действия за борба с насилието над жени и деца“, подчерта Йоурова.

По нейни думи с документа не се задължават страните-членки по никакъв начин да правят промени в националните си законодателства по отношение на еднополовите връзки или половата идентичност.

Еврокомисар Вера Йоурова увери, че правата на жените и тяхната защита в киберпространството са гарантирани от споразуемние с различните социални мрежи и онлайн платформи. По този начин тесе задължават да премахват съдържание, в което се използва реч на омразата или дискриминация на полов признак.

Цялата дискусия може да гледате във видеото по-долу.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук