Българското малцинство в Албания вече е официално признато, съобщи държавната информационна агенция АТА.

Албанският парламент прие закона за защита на националните малцинства със 102 гласа „за“ при 10 „против“ и 1 „въздържал се“.

Според външния министър на страната Дитмир Бушати заяви, че този закон е ангажимент на Албания, който произтича от принадлежността на страната към международни институции и по-конкретно от членството в Съвета на Европа (СЕ) и Рамковата конвенция на СЕ за малцинствата.

„Албания освен това се е запознала през последните години с най-доброто от световния опит в тази област”, отбеляза Бушати.

В проектозакона се предлагаше признаване на гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското, но не и българското малцинство.

Въпросът за включването на българите в новия албански закон за защита на малцинствата бе поставен на 28 септември от министър-председателя Бойко Борисов в телефонен разговор с неговия албански колега Еди Рама.

Албанският премиер пое ангажимент, че страната му няма да наруши интересите на българското малцинство.

Официалната позиция на Албания допреди няколко седмици бе, че българите, живеещи в страната от векове, нямат специален статут.

И Европейският парламент призова албанското правителство да признаят българската етническа принадлежност.

В момента българите в Албания са 50 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук