Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев

България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море.

Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на международна конференция „Спечелване на мира в Украйна“.

Форумът е организиран от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България, съобщава БТА.

„Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична“, каза министърът.

„Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България. Ще допринесе и за износа на зърно от Украйна“, коментира военният министър.

Той взе отношение и по темата за напрежението в Близкия изток. Според българския военен министър терористичната заплаха е станала особено видима с терористичните актове на „Хамас“ срещу Израел.

По думите на Тодор Тагарев все още има вероятност напрежението да ескалира.

„Тези събития могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна на конфликта. Към момента вероятността за това е много малка“, каза министърът.

В тази обстановка работим с нашите съюзници – това е най-важната гаранция за нашата сигурност, заяви Тодор Тагарев.

Министърът отново каза, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо.

Перспективите за мир в Украйна, стратегиите и начините за постигане на сигурност в Черноморския регион, ролята на НАТО и Европейския съюз и бъдещето на европейската архитектура за сигурност ще бъдат основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на днешната конференцията.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук