Креди Сюис

Българка е сред арестуваните в Лондон трима бивши банкери на швейцарската „Креди Сюис“ по обвинения във финансова измама за 2 милиарда долара чрез фирми в Мозамбик. 37-годишната Детелина Събева е била още в ръководството на вече закритата лондонска консултантска компания „Дискавъри капитъл лимитит“, съобщи БНР.

Според обвинителния акт от федералния съд в Ню Йорк Андрю Пиърс, Сурджат Сингх и Детелина Събева са обвинени в конспирация за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики, за пране на пари и измами на инвеститори. Тримата са били арестувани вчера, но са били пуснати под гаранция в Лондон, докато Съединените щати уредят тяхното екстрадиране.

Обвинения са повдигнати и срещу бившия финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и финансовия посредник Жан Бустани – ливански гражданин, работил за компания, базирана в Абу Даби.

Според обвинението в Мозамбик са били учредени три държавни компании, които са взели заеми на стойност повече от $2 млрд. в периода 2013-2016 г. Заемите са били гарантирани от правителството на Мозамбик.

В изявление на „Креди Сюис“ се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за „заобикаляне на вътрешния ни контрол“ чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. Не е предприето никакво наказателно действие срещу самата „Креди Сюис“. Тримата са отклонили за подкупи, собствено ползване и плащания на мозамбикски служители 200 милиона долара от отпусканите заеми, съобщи Би Би Си

В обвинителния акт се твърди, че бившите служители са работили, за да осуетят вътрешния контрол на банката, като са действали с мотив за лична печалба и са се опитвали да скрият тези дейности от банката.

В началото на ноември 2016-а „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са започнали да разследват три големи международни банки относно тяхната роля при продажбата на дълг на Мозамбик за около 2 млрд. долара, откривайки по този начин нова фаза в глобалното разследване на облигационни сделки. Според източниците на финансовия ежедневник, става въпроса за швейцарската Credit Suisse Group AG, руската VTB Group и френската BNP Paribas SA.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!