Мариана Кацарова (вляво) с беларуската писателка Светлана Алексиевич - лауреат на Нобелова награда за литература. Снимка: БТА

Репресията в Русия се засили от началото на инвазия на Украйна миналата година и достигна безпрецедентно ниво в съвременната история, предупреди днес специалният докладчик на ООН за човешките права в Русия – българката Мариана Кацарова, предаде Франс прес.

Нивото на репресии срещу независимите медии на гражданското общество и в по-общ план срещу всеки дисидентски глас е безпрецедентно в съвременната история“, заяви тя пред журналисти в Женева, цитирана от БТА.

Представяйки заключенията на първия си доклад за състоянието на човешките права в Русия специалният докладчик заяви, че Москва извършва огромна репресия срещу критичните гласове от началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г.

„Гражданското общество в Русия беше спряно от властите“, заяви Кацарова пред журналистите в Женева и допълни, че репресията се извършва с помощта на нови закони, приемани на практика всяка седмица, за да се заглуши всяка форма на критика или дисидентство.

„Това е изключително сериозно“, допълни тя.

„Ситуацията още не е съпоставима с нивото на репресии по време на сталинистката епоха в СССР, когато милиони хора загинаха в лагерите на Гулаг. Но сега е моментът да не оставим ситуацията в Русия да се влошава, докато достигне нивото на сталинистките репресии“, заяви Кацарова и призова за международен натиск.

Българката Мариана Кацарова беше назначена през април за първи специален докладчик на ООН за ситуацията с човешките права в Русия, отбелязва Франс прес. Русия отказа да разреши достъпа на Кацарова до своя територия, не признава мандата й и дори не се включи в никакъв дебат тази седмица относно доклада, представен през Съвета на ООН за човешките права в ООН, отбелязва Франс прес.

Мандатът на Кацарова изтича идния месец, освен ако Съветът за човешките права не гласува в подкрепа на резолюция, депозирана от ЕС, за да го удължи. Нещо, на което Москва се противопоставя енергично.

Независимата експертка подчерта, че за нея е важно да продължи мисията си за наблюдение, още повече че Русия на практика прекъсна всички канали, позволяващи да се види каква е ситуацията в страната.

„Мандатът – каза Кацарова, – е мост към руския народ. Мисля, че е важно да продължа, особено сега, в тези мрачни времена за човешките права в Русия.“

В доклада си експертката подчертава нарастващия брой на хората, преследвани заради политически обвинения от началото на инвазията в Украйна – 513 преследвания от този род през 2022 г. и близо 200 от началото на настоящата година.

Тя критикува и начина, по който обвиненията за шпионаж и за държавна измяна са все по-често използвани, за да заглушат гласа на журналистите – и цитира случая с журналиста от „Уолстрийт джърнъл“ Еван Гершкович сред 82-те производства, започнати тази година (Гершкович лежи в руска тюрма, обвинен в шпионаж, б.р.).

Кацарова настоя за освобождаването на всички политически активисти, които са произволно задържани в Русия, и по-специално на Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза.

Руският президент „Владимир Путин не е лидер, а тиранин“, заяви още тя и добави, че „Ако искаме мир, трябва да спрем този тиранин!“

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук