Според учените от това дали ще има пик на заразата, ще зависи и поведението на хората по Великденските празници. Според Българската православна църква обаче вярата не е математика, затова въпреки всичко богослужения ще има, като те ще се проведат на открито пред църквите.

„Великденските празници не са празници. Стойте си вкъщи“, заяви обаче генерал Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб днес.

Българската православна църква се солидаризира с този апел. „Както чухме призива на Негово светейшество патриарха и Светия синод, съветваме хората да останат на големите християнски празници в домовете си“, заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред бТВ.

Стана обаче ясно, че църквите въпреки този призив и въпреки всичко останало ще бъдат отворени. Църквите са като аптеките и не бива да бъдат затваряни, защото се грижат за душите на вярващите, категоричен е духовникът и отбеляза, че дори в Гърция са смекчили мерките.

„Това е решение на гръцката държава, която затвори църквите, но впоследствие те разрешиха да се отслужат богослужения при закрити врата в храмовете“, заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. По време на великденските богослужения свещениците ще бъдат с маски и ще се спазват всички отстояния, БПЦ се координира за мерките с Националния оперативен щаб, за да бъдат спазени всички мерки, заяви Негово преосвещенство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!