Стотици хора се събраха снощи пред сградата на Римската община, за да проследят уникалното светлинно шоу „Discover Bulgaria”.

То представи страната ни в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Букви, Рим

Събитието се организира от Министерството на културата и Българския културен институт в Рим с подкрепата на Посолството на Република България в Рим.

Министърът на културата Боил Банов откри събитието:

„Благодаря на всички, които се постараха толкова – и от българска и от италианска страна, да бъдем тук днес на това уникално, емблематично място не само за Рим, а за целия свят, искам да благодаря също на Вас, уважаема публика, за това, че отделихте частица от Вашето време, от Вашия живот, за да споделите частица от нашите емоции – български, от нашите таланти, култура, усещания за света. За мен е чест и гордост да бъда тук сред Вас”.

Букви, Рим

В историческото сърце на Рим светлините на Капитолийския площад бяха изключени, за да започне невероятното 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община.

То разказа как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни. Ансамбъл „Чинари” допринесе за празничната атмосфера, повеждайки публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност.

Букви, Рим

На престижното събитие присъстваха още посланикът на Република България в Италия Марин Райков, заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, председател на Комисията по международни отношения на Община Рим, както и кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук